Andreas Sardinien
Här kan du läsa om Oliveriets Sardinien och Andrea berättar mer om ön och ger tips om ställen att besöka och våra favoritställen. Nedan hittar du information om historia, kultur och mycket annat. Andrea kommer från Cagliari, huvudstaden på den soliga ön Sardinien som är Medelhavets näst största ö efter Sicilien. Ön har alltid varit en viktig hamn i Medelhavet och har därför alltid varit intressant för främmande makt att inta ön och har en lång och brokig historia vilket har format öns kultur.
Geografi
Sardinien är ca 30mil långt och 15 mil brett och kanske lite större än vad man väntar sig när man kommer som besökare och bara har sett ön på kartan.
Historia
Sardinien har en lång och brokig historia då öns läge i Medelhavet har gjort att det varit en strategisk plats för handel och många folkslag har intagit Sardinien under historien.
Man kan gå tillbaka till 500t-100t f.Kr för att hitta spår av de första människorna på Sardinien. Obsidian, Ossidiana på italienska, var en viktig handelsvara under stenåldern ungefär mellan 6000-2700 f.Kr och denna vulkaniska sten exporterades i hela Medelhavetsområdet. Obsidian användes till verktyg, redskap och vapen och är du intresserad av att veta mer tipsar vi om ett trevligt litet Obsidian-museum i byn Pau på Sardinien. Numera hittar du obsidian i t ex smycken.
Nuragerna
Den kultur som vi fortfarande finner tydliga spår av idag på Sardinien är Nuragkulturen som dominerade under bronsåldern (1800-900 f. Kr.) och fram till ca 500 f. Kr. Nurag-folket byggde nurager, konformade stenborgar, som det idag finns ca 8000 nuragher bevarade på ön. Nuragerna fungerade både som tempel men också som försvarsborgar. Den mest kända nuragbyn som finns bevarad finns i Barumini Si Nuraxi och är ett UNESCOs världsarv. Vi gillar även att besöka Nuraghe Losa som ligger längs riksvägen 131 och är ett härligt enkelt stopp och där finns även ett café och en liten trevlig shop.
Etrusker, fenicier och romare.
Sardinien exporterade koppar till Cypern och handel uppstod även med etrusker och fenicier. Från 750-talet anlade fenicierna handelsbaser längs kusterna på Sardinien och från 500-talet intog karthagerna dessa. En intressant plats att besöka är Nora, utanför staden Pula några mil väster om Cagliari. Nora blev Sardiniens huvudstad när romarna intog Sardinien och blev tillsammans med Korsika Roms andra provins år 227 f. Kr. I Nora kan du njuta av de vackra stränderna men också besöka de arkeologiska lämningarna.
Kungariket Sardinien och det enade Italien.
Efter Roms fall intog vandalerna Sardinien. Efter det var det bysantinernas tur för att från 700-talet intas av araberna men lokala hövdingar hade det stora inflytandet över ön. På 1000-talet konkurrerade republikerna Genua och Pisa om makten på Sardinien. Ön blev del av Kungariket Aragonien på 1290-talet och 1516 blev Sardinien spanskt. Under några år på 1700-talet var Sardinien österriskiskt men byttes sedan mot Sicilien av Kungariket Savojen. Kungariket Sardinien var del av Savojen fram till 1861 då Sardinien blev del av det nybildade riket Italien, med Viktor Emanuel II som kung. Det var frihetskämpen Giuseppe Garibaldi som var frontfigur i enandet och han levde sina 26 sista år på Sardinien på den vackra ön Caprera där han även ligger begravd. Garibaldis hus finns bevarat och idag ett museum.
Flygplatser
Det finns tre internationella flygplatser på Sardinien, huvudstaden Cagliari, Alghero och Olbia.