Vad har Drottning Kristina med Kristinehamn att göra och hur kommer det sig att vi på Oliveriet har lagat rätter ur en kokbok med maträtter som Kristina ätit i Italien 1655? Jag, Jenny är från Kristinehamn och bodde under några år i Rom, Italien och i den eviga staden var Drottning Kristina ständigt närvarande. Jag återfann Kristina i form av utställningar och föreläsningar och inte minst hennes grav i Peterskyrkan och hennes hem i Palazzo Riario numera Corsini. Detta gjorde mig mer nyfiken på Kristina då vi i skolan mest fått lära oss att Kristina var en landsförrädare. Jag funderade även på varför vi inte har något monument över Kristina i staden som Kristina gav sitt namn och varför vi inte använder oss av denna världskändis i marknadsföringen av vår stad? Här kommer lite bakgrund om Kristina och Kristinehamn och vår relation till Kristina och den italienska maten nu och då i form av en kokbok från 1665.
Pizzan Regina Kristina från Oliveriet. Utdrag ur kokbok från 1665. Historisk bankett i Kristinasalen.
Drottning Kristina gör Bro till Kristinehamn
Drottning Kristina (1626-1689) eller rättare sagt hennes förmyndarregering gav Bro (Kristinehamn) stadsrättigheter den 20 oktober 1642. Kristinehamn som då hette Bro hade på den tiden cirka 200 invånare. Bro hade blivit stad redan 1582 men förlorade stadsprivilegierna två år senare då Hertig Karl som planerat att Bro skulle bli Värmlands residensstad ångrade sig och gjorde Karlstad till residensstad istället. 1642 fick Bro nu namnet Christinehamn till drottningens ära. Dessutom fick staden en Bojort i stadsvapnet.
Kung Kristina
Kristina var ingen vanlig person och hur kunde hon vara det? Hennes far var Gustav II Adolf, krigarkungen som stupade i krig och då blev Kristina regent när hon var 6 år. Kristina pratade många språk och var mycket intresserad av konst och kultur. Dessutom blev hon fostrad till att bli kung, inte drottning av Sverige. ”
Kristina abdikerar
Kristina abdikerade 1654 och konverterade då till katolicismen, en stor skandal i samtiden. Betänk att Kristina nu blev en världskändis. Hon reste söderut och kom fram till Rom i December 1655 med olika stopp på vägen bl a hos Duca di Mantova som jag berättar mer om längre fram. Väl i Rom fick Kristina en vagn av Påven som han låtit rita av dåtidens mest kända arkitekt Gian Lorenzo Bernini. I December 1655 intog Kristina alltså Rom med denna vagn i procession som ett triumftåg och mottogs som en hjältinna med över 100 000 personer som firade denna seger för den katolska tron. Intåget skedde genom Porta del popolo och Bernini hade till Kristinas ära byggt om porten med den inskrift som den har ännu i dag: Felici faustoque ingressui anno Dom MDCLV.
Drottningen av Rom
Av romarna kallades Kristina, som nu tagit namnet Kristina Maria Alexandra, regina di Roma, ”Drottningen av Rom” i folkmun. Namnet Maria Alexandra fick Kristina vid sin första nattvard i Peterskyrkan vid intåget i Rom. Namnet Alexandra kom troligen från hennes förebild Alexander den Store. Kristina kom att under flera decennier spela en framträdande roll i stadens kulturliv. Hon dog i Rom efter en kort tids sjukdom 1689 och begravdes i Peterskyrkan. På Kristinas minnesplatta av sten kan man läsa hennes kända citat: ”Jag föddes fri, levde fri och ska dö frigjord”.
Kokboken från 1655
Inför Kristinehamns 375-årsjubileum började jag fundera på hur vi kunde hylla Drottning Kristina i form av kopplingen med mat mellan Sverige och Italien. Under många sömnlösa nätter och en ”dammsugning” på Google hittade jag en gammal italiensk kokbok utgiven 1665. I kokboken beskrivs en bankett som Drottning Kristina var inbjuden till i november 1655 i Mantova av Duca di Mantova. Kokboken beskriver rätterna på en överdådig bankett och går in i detalj för vare servering och berättar även om exklusiva utsmyckningar. De flesta av rätterna skulle vara oätliga idag då det var högsta mode att använda socker och marsipan i maten. Tänk dig en marsipan-inbakad fasan eller en gäddpudding med socker. Socker och marsipan var högsta mode och till banketten skapades byggnadsverk och historiska monument i socker och marsipan. Även om det var vinter och det gick säkert att få tag på apelsiner så hade sockerbagarna byggt apelsinträd i socker och gelatin i naturlig storlek.
Jordgubbar i vin som på banketten i Mantova, Italien 1655. Fasan, smördeg, äpplen och citronsås med marsipan som garnityr.
Kokboken var mycket intressant läsning men inte alltid så lättläst på gammal-italienska. Mycket av det som är det italienska köket idag fanns även på Drottning Kristinas tid. Som exempel fick Kristina t ex äta både Mortadella och Parmesan, oliver och kronärtsskockor. Ur denna läsning föddes Oliveriets pizza Regina Kristina med just de nämnda ingredienserna. Dessutom ledde projektet med kokboken till att vi bjöd in till historiska middagar hos oss på Oliveriet ”Till bords med Kristina.
Historisk bankett vid Kristinehamns 375-årsjubileum
Kristinehamns kommun anordnade en middag i samband med 375-årsjubileet. De inbjudna var bl a politiker, Värmlands landshövding, med flera till denna historiska middag. Vi på Oliveriet stod för både mat, dukning och presentation. Banketten hölls i Kristinasalen på Kristinehamns Stadshotell.
Efter många provlagningar efter recept ur kokboken från 1665 bjöd vi på några recept som var ätbara för vår tid. För er som undrar begränsade vi marsipanen till dekorationer på tallrikarna.
Jordgubbar i vin i November 1655 och 2017
Som första rätt på banketten i Mantova 1655 fick Drottning Kristina jordgubbar i vin. Jordgubbarna serverade i en snäcka med en liten fågel i marsipan som sitter på kanten och vill glupskt smaka på bären. Detta var såklart ett vad vi skulle kalla för ”Instagram-moment” idag och en bankett av detta slag var ett sätt att visa rikedom, kultur och makt. Varifrån hade Duca di Mantova köpt in jordgubbar i slutet av november 1655? Det växer inga jordgubbar i Italien under den årstiden…Nuförtiden hittar vi jordgubbar året om men då var det en sensation! Vi återskapade rätten med snäckan fylld med jordgubbar vin och fågeln i marsipan på banketten. För oss var det betydligt enklare att hitta jordgubbarna i närmsta livsmedelsaffär.
Mer Kristina i Kristinehamn
Numera uppmärksammar vi i Kristinehamn drottning Kristina på hennes namnsdag den 24 Juli med olika evenemang. Dessutom erbjuder Kristinehamns egen Kristina, Christina Skan, guidningar. Jag drömmer även om en staty eller ett monument i någon form av Drottning Kristina i Kristinehamn. Vem vet om det finns fler som har samma idé….Hör av er i så fall! Ciao Jenny